Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jaký je smysl života?

Já vím, trochu odvážná otázka. Rozhodně se nechci pouštět do hlubokých filozofických úvah. Chci to vzít hodně zkrátka a prakticky. Inspirovala mě k tomu odpověď mého učitele angličtiny, rodilého Brita, který na otázku po smyslu života odpověděl naprosto upřímně "Survive" - tedy přežít. A nejhorší na tom zážitku pro mě bylo to, že si to i po následné palbě mých otázek obhájil, bez zaváhání. Sice má trochu jinou mentalitu, než je typická česká, ale přece chci tu myšlenku rozvinout.

Spousta lidí (včetně mě) totiž ještě stále hledá smysl života někde jinde. Z mého pohledu je tím nejhorším "vydělávání peněz". Sice se jen málokdo odváží říct upřímně nahlas "mým smyslem života je vydělávání peněz", ale lidé to často s cílem oklamat sebe i ostatní zaobalí do velmi šikovných řečnických obratů, třeba "musím zabezpečit rodinu", "potřebuji nové auto, dům, spoustu jiných důležitých nových věcí", nebo moje oblíbené, sám používám: "musím si našetřit dost peněz na důchod, vláda mi nic nedá". Nevím, sám cítím, že tento smysl života pokulhává, jen se mi těžko vyjadřuje proč. Ve svém okolí mám pár velmi bohatých lidí, kteří mi stále tvrdí, že vydělávání peněz bylo to nejhorší rozhodnutí, co v životě udělali. Rozumově to možná ještě chápu, ale zatím to tak necítím, možná za pár let.

 Druhým nejhorším smyslem života, který člověk hledá někde jinde, je "chci být šťastný". O kombinaci prvního a druhého, raději ani nemluvím, to už je spíš případ pro psychiatra. Ale k samotné problematice štěstí jako smyslu života. Těžko vám kdy kdo řekne, kde máte takové štěstí najít. Ti starší a moudřejší nejspíš řeknou, že sami v sobě. A ti ještě moudřejší poví, abyste nic takového nehledali. Buď šťastní jste, nebo nejste, obojí je součástí života. A co si budeme povídat, pokud bychom byli sto procent času šťastnými, tak bychom si toho ani nevšimli, byl by to pro nás normál.

 Za další velmi nebezpečný smysl života považuji "zdraví".  Obzvlášť když ho mají lidé spojené ruku v ruce s výkonností. Často slýchávám věty typu "Potřebuju být zdravý, abych mohl chodit do práce a živit rodinu". A přitom ten samý člověk si jistě netroufne říct velmi nemocnému člověku "Tvůj život nemá žádný smysl, protože nejsi zdravý". Neboli zdraví pro mě jako smysl života neobstojí.

 A co smysl života "práce"? Já bych ji přirovnal ke koníčkům nebo jakýmkoli jiným aktivitám. Tedy zajímavá náplň života, ale jeho smysl?

 Jako poslední velmi rozšířený smysl života jsem si nechal jednu nebezpečnou lahůdku a to je „mým smyslem života jsou děti". Teď nemyslím jejich výrobu (v mladém věku také jistě rozšířený smysl života), ale vše, co souvisí s jejich výchovou a předáním do společnosti. No nevím, nejvíc mi na tom nesedne jistá "krátkodobost" tohoto smyslu. U jednoho dítěte je to cca 18 let, ale co pak? Život ztratí smysl a musí se hledat nějaký jiný? A jaký? Čekat na vnoučata? Děti jsou asi důležitou součástí života a je hezké jim věnovat spoustu energie, ale jako smysl života je to podle mě krátkozraké. Mimo jiné máme totiž dětem spoustu věcí předat a připravit je na cestu životem. A na základě toho, jak vidím rodiče a děti kolem sebe, tuším, že ten proces předávání dokáží bohužel jen minimálně ovlivnit. Bez ohledu na to, co dětem rodiče říkají, že mají dělat a jak se mají chovat, ony stejně od nich odkoukají přesně to, jak se rodiče sami chovají a jak sami přemýšlí. Jsou pro ně ideálním vzorem. Už jen právě proto vnímám jako důležité, aby rodiče žili takový život, jaký chtějí, aby jejich děti jednou měly.

 To mě ještě přivedlo k úvaze, kdy má někdo jako smysl života právě svého partnera a na ničem jiném mu nezáleží. Problém závislostí by byl ale na samostatný článek, tak třeba někdy příště.

 Nakonec asi zůstanu přeci jen u toho "přežít". Ono to totiž nemusí nutně znamenat "přetrpět". Může to i znamenat pohodový život, za ničím se nehonit, nic nepředstírat, často se usmívat a brát věci tak, jak přijdou. Neboť dokud žijeme, má to všechno smysl.

 A co vy, máte nějaký originální smysl života, za kterým si stojíte?

Autor: Daniel Cícha | úterý 6.5.2014 21:16 | karma článku: 13,14 | přečteno: 774x
  • Další články autora

Daniel Cícha

Bojíte se? Skvělé!

Představte si stádo antilop. Na jedné z nich je něco divného. Jako by se nedokázala soustředit na pastvu. Neustále zvedá hlavu. Úzkostně se rozhlíží kolem a vyruší ji jakýkoli zvuk. Stále je ve střehu...

17.6.2016 v 11:46 | Karma: 14,53 | Přečteno: 757x | Diskuse| Ostatní

Daniel Cícha

Vedlejší efekt? Smrt

Je to jen několik týdnů, co se na trhu objevily nové léky proti únavě. Jsou naprosto unikátní, říká se.

13.4.2016 v 15:34 | Karma: 16,65 | Přečteno: 903x | Diskuse| Ostatní

Daniel Cícha

Zodpovědnost za svůj život

Pro mě je to těžké téma. Nejprve se chci vymezit proti častému užívání slova "zodpovědnost" ve významu řízení ostatních.

5.8.2015 v 11:46 | Karma: 8,84 | Přečteno: 725x | Diskuse| Ostatní

Daniel Cícha

Co je správné a co špatné?

Správné je chovat se slušně a pilně pracovat. Správné je jet po městě max. 50 km/h. a správné je neuhodit ženu. Správné je dobře se učit, správné je poslouchat rodiče. Správné je podávat v práci maximální výkon.

30.7.2015 v 11:43 | Karma: 13,89 | Přečteno: 1170x | Diskuse| Ostatní

Daniel Cícha

„To je vedro", aneb letní reklamní sezóna je v plném proudu

Sedím v překlimatizované místnosti a přemýšlím, jak k tomu došlo. Když je venku 36 stupňů, nejprve se nastaví klimatizace na 30. Jakž takž je splněný zákonný limit. Po hodině sezení ve 30ti ale všichni křičí, že jim je vedro, a jde se níž, na 25, končí se tak na 20ti, když máte štěstí. To znamená hučící klimatizace po dobu 8smi hodin chrlí ledový vzduch. Nedej bože, pokud musíte sedět přímo pod ní.

21.7.2014 v 12:10 | Karma: 9,87 | Přečteno: 665x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1357x
Po studiu jsem přibližně 15 let působil v managementu střední české firmy. Nyní se zaměřuji převážně na osobnostní rozvoj, poradenství, vedení lidí, změnové projekty jednotlivců i firem, koučování a terapii.

Více info na Daniel.Cicha a CitimSeDobre.cz

Seznam rubrik