Bojíte se? Skvělé!

17. 06. 2016 11:46:10
Představte si stádo antilop. Na jedné z nich je něco divného. Jako by se nedokázala soustředit na pastvu. Neustále zvedá hlavu. Úzkostně se rozhlíží kolem a vyruší ji jakýkoli zvuk. Stále je ve střehu...

Ve stínu nedalekého stromu uvidí něco pruhovaného. Cosi se rychle mihne... Začne běžet jak o závod ... a celé stádo společně s ní. Myslí si ostatní o té antilopě, že je blázen? Nutí ji její přátelé antilopy, aby navštívila psychiatra a nechala si předepsat pilulky, které by brala vždy po ranní pastvě?

Je psychická nevyrovnanost evoluční výhodou?

Úzkost měla a má nezastupitelný význam z hlediska přežití, stejně jako její brácha strach. Kolik nesmyslů byste byli schopni udělat, kdybyste se nebáli? Tento nástroj těla přitom funguje tak spolehlivě. Pokud jste celou svou osobností a aktuálním stavem zralosti závislí na názoru většiny, pak vás strach při výstupu na schody pódia svou silou téměř ochromí. Strach však přemůžete a vystupujete po schůdcích dále? Vědomí vypíná úplně a vy omdlíte. Snaha o racionální kontrolu je krátká a nic nezmůže. A je to tak dobře.

A jak je to vlastně se smutkem? Vždy se mi vybaví obraz, jak na pohřbu babičky nabízejí již dospělé vnučce antidepresiva, aby nebyla smutná. Nebo módní záležitost brát pilulky na vše, od rozchodu s dlouholetým partnerem až po neúspěch v zaměstnání. A přitom právě smutek je ten lék, který léčí, pomáhá nám překonat těžká období života, pozastavit se, zhodnocovat, sebrat síly a vytvořit si plán do budoucna. Co se asi stane s organismem, když tento přirozený lék, smutek, potlačíme chemicky. Krátkodobě se nám určitě zlepší nálada, z dlouhodobé perspektivy spíš vytváříme věrné zákazníky psychiatrických ambulancí a předražených pilulek.

Horší je o tom přemýšlet, než prožívat vlastní pocit

Nepleťme si strach, úzkost a smutek s tím, co prožíváme, když tyto pocity přijdou. To by se spíš dalo nazvat pocity nadruhou, naše hodnocení těchto přirozených pocitů. Často trpíme úzkostí a strachem z toho, že pociťujeme strach nebo úzkost. Anebo jsme smutní z toho, že právě prožíváme smutek, když nám ostatní tvrdí, že normální je být veselý, myslet pozitivně...

"Prožil jsem v životě strašné věci, z nichž některé se skutečně staly." Mark Twain.

Vždy máte na výběr. Až se příště budete něčeho bát, můžete se snažit strach potlačit (asi víme, jak taková snaha dopadne), nebo si uvědomit, jakou evoluční výhodu právě tento pocit dal naším předkům, a být za to vděční. Netvrdím, že je to tak snadné. Už nežijeme v buši a dnešní doba nabízí jiné podmínky a požadavky pro přežití. Je ale dobré s pocitem vděčnosti začít a odrazit se od nastavení, že se nic špatného neděje, naopak. A pak teprve se posunovat dále, ovšem s již zažitým respektem k sobě samému a velkou sebedůvěrou. Samozřejmě, že dnes jsou statisíce let vyvíjející se evoluční mechanismy zastaralé. Je ovšem dobré o nich vědět, zejména o době, po kterou se vyvíjely. To nám umožní rozumně s nimi pracovat. Přemýšlejte o tom, až se příště naštvete na šéfa...

Autor: Daniel Cícha | pátek 17.6.2016 11:46 | karma článku: 14.53 | přečteno: 757x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 21.68 | Přečteno: 316 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 39 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 287 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 503 | Diskuse
Počet článků 10 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1357

Po studiu jsem přibližně 15 let působil v managementu střední české firmy. Nyní se zaměřuji převážně na osobnostní rozvoj, poradenství, vedení lidí, změnové projekty jednotlivců i firem, koučování a terapii.

Více info na Daniel.Cicha a CitimSeDobre.cz

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...